Sell in may and go away. But remember to come back in september

Sell in may and go away. But remember to come back in september is één van de bekende beleggingswijsheden. Volgens deze wijsheid moeten aandelen dus worden verkocht in Mei, en dan weer gekocht worden in september. Het leek mij wel eens interessant om te zien of deze zogenaamde wijsheid ook werkelijk werkt. Ik heb de maandelijkse rendementen van de S&P500, van 1872 tot 2010, hiervoor gebruikt. De data komt van Prof R.J. Shiller’s website. Naast deze zeer lange periode, heb deze wijsheid ook voor de laatste 25 berekent:

Ongeveer 60% van de periode mei – augustus is negatief gesloten, maar niet anders dan een gemiddeld jaar of de periode september – april. Daarnaast is het rendement in de periode mei – augustus ook gewoon positief. Echter we kunnen de rendementen (en standaard deviaties niet vergelijken), omdat de periode mei – augustus uit 4 maanden bestaat, en september – april uit 8 maanden. Ik heb de rendementen en standaard deviaties daarom geannualiseerd:

Zoals te zien is er geen duidelijk verschil tussen de periodes. Als kijken we naar de risk/return, een versimpelde versie van de Sharpe Ratio (zonder risk-free compenent), zouden we zelfs kunnen zeggen dat de periode mei – augustus beter is dan een gemiddeld jaar, of de periode september-april. De beursweisheid Sell in may and go away. But remember to come back in September is dus achterhaald, en er is dus geen rede om aandelen te verkopen in mei, en deze weer te kopen in september.

{ 0 comments… voeg er nu een toe }

Laat een comment achter